sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Virkatut lapaset ja pipo

Mummoni virkkasi tällä mallilla lapasia kaapit täyteen ja joka joulu paketista kuoriutui uudet lämpimät ja taatusti eriväriset lapaset kuin aikaisemmin. 
Kokeilin vuosia sitten tehdä näitä, mutta jostain syystä homma jäi yrittämisen tasolle. Malli tuli jälleen vastaan, kun etsin seuraavaa tekemisenideaa ja selailin vanhoja käsityölehtiä. Moda 6/2006 oli julkaissut tämän mallin ”Modan perinnemalli” palstalla. 
Marraskuisen illan aikana valmistuivat nuo puna-harmaat lapaset itselleni ja heti seuraavana päivänä ison innostuksen vallassa tein samaa tekniikkaa käyttäen vielä pipon, jonka kuvio-osaa lukuun ottamatta sävelsin tehdessäni. Musta-harmaat lapaset tein seuraavaksi ja ne ovat jo isännän lumenkolaushommissa hiukkasen vanuttuneet. Kuviosta saa kuitenkin vielä jotenkin selvän. Käytin mustan lisäksi kahta eri harmaata ja lopputulos miellyttää ainakin omaa silmääni.
Lapasten ohje:

Lankana käytin 7 veljestä ja virkkuukoukku oli numeroa suurempi, kuin vyötteen ohje. Tässä mallissa on erityisen tärkeää, että virkkaa löysästi. Huomaat kyllä, jos olet virkannut normaalia kireyttä, sillä työstä tulee liian tiukka ja ”kinttana”. Löysin rantein, siis!

Naisen lapasiin tein aloitukseksi 48 ketjusilmukan renkaan ja miehen kokoon 56:n. Kuvio on jaollinen neljällä, joten sen mukaan säätyy aloitussilmukoiden lukumääräkin.

Lapaset virkataan kokonaan piilosilmukoin(eli koukku pistetään silmukkaan, koukataan lanka ja vedetään suoraan kahden koukulla olevan silmukan läpi). 
Suuaukon koristeraita syntyy pistämällä silmukan takareunaan ja muuten lapanen virkataan pistämällä silmukan etureunasta.
Virkkasin koristeraidan jälkeen vielä muutaman kerroksen aloitusvärillä ennen kuin aloitin kuvion. Kun varsi on halutun pituinen, tehdään peukalolle reikä: Jätä 10 silmukkaa väliin ja tee 10 ketjusilmukkaa. Jatka siitä eteenpäin taas kuviota. Kärkikavennuksenhan jokainen tekee, kuten haluaa. Minä kavensin molemmissa reunoissa 2 yhteen, 1 väliin, 2 yhteen. Peukaloa varten virkataan etu- ja takareunasta 10 silmukkaa ja niiden väleistä 2(yht 24 silmukkaa). Peukalon kärkikavennus kuten yllä.

Tässä on kuvion mallipiirros. Mikäli teet useammalla värillä, niin värin vaihto tapahtuu nuolella merkityssä kohdassa.

Ei kommentteja: