sunnuntai 14. elokuuta 2011

Sadonkorjuu ja säilöntäkaaos

Otsikko ehkä selittää viikon mittaisen hiljaisuuteni. Ei ole käsitöitä esiteltäviksi, kun aika menee ihan johonkin muuhun puuhasteluun. Viikon saldona on Olga-sukat, joista toinen on valmis ja toinen kantapään paremmalla puolella :)
Olen kerännyt puuterhastamme yli 50 litraa vadelmaa(useampia punaisen lajikkeita sekä keltaista), vasta 40 litraa punaherukkaa, noin 35 litraa mustaherukkaa, kymmenisen litraa karviaista, 20 litraa valkoherukkaa, kymmenittäin kesäkurpitsoita, hurjan määrän chilejä ja tomaatteja... en taatusti edes muista kaikkea.
Marjoja on tänäkin vuonna taas niin paljon, että kaikkea ei vaan edes pysty keräämään talteen.

Mehumaija, kuivuri, hillokattila ja etikkakattila ovat huolehtineet keittiön "musiikista" pihinöillä, porinoilla, hurinoilla ja pulputuksillaan :)
Maijasta on tähän mennessä herunut noin 50 litraa mehua erilaisina kombinaatioina, hillokattilat ovat pulpautelleet sisuksistaan mustaherukka-vadelma hilloa, karviais-, mansikka-, vadelma-, mustikkahilloja yhteensä en edes tiedä, noh, aika paljon :)
Etikkaisia olen vasta aloitellut: chili-kesäkurpitsaa tuli 10 litran kattilallinen, sipuli-tomaattia samanmoinen ja nyt puhisee pienet vihreät tomaatit liedellä.

Yrttimaalta olen kuivannut venäläistä rakuunaa kohta 2 litran umpiotölkkiä piukkaan pakattuna, basilikoja suloiseksi sekasotkuksi n 1 litran purkin, mäkimeiramia saman verran. Toki kuivasin joutessani myös ison purkillisen mustaherukan ja vadelman lehtiä talvi-iltojen ratoksi. Vielä odottaa kuivuriin pääsyä korianterit. Kohtahan sienet valtaavat kuivatuspaikat, joten nämä on saatava alta pois.
Kuten varmaan arvaattekin, myös talouden kaikki pakastimet alkavat olla jo enemmän täysiä kuin tyhjiä...

Mieli tekisi mennä metsään mustikoiden, kanttarellien ja superherkkujeni mustien torvisienten etsimisreissulle, kunhan höpsö säilöntähirmu osaisi ottaa sen hetken itselleen. Ettei käy kuten viime vuonna, jolloin myöhästyin siitä vähäisestäkin metsän sadosta.

Ihanaa, kun hullu keräämis- ja säilömisvietti valtaa ihmisen! Jaksan nauraa itselleni vuosi toisensa jälkeen :)

7 kommenttia:

Simpura kirjoitti...

Mullakin täällä on marjankeruut käynnissä, mutta onneksi hieman pienemmissä määrin. Hiki on valunut koko päivän, sillä pitihän tuon helteen iskeä just saman päivänä kun mun mehunkeitto.

Auli kirjoitti...

Mullakin oli tänään mehunkeittopäivä! Varmaan saan tehdä vihreitä tomaatteja myös koska en usko, että nuo kaikki tomaatit koskaan punertuu mitä kasvihuoneessa on!

mokkakissa kirjoitti...

Odotatko sotaa tai jotain? Hyvänen aika, korianterin siemenetkin? Oletko syönyt koko tontin puhtaaksi?

Elina kirjoitti...

Minä kuulun harmikseni ja toivottavasti vain tilapäisesti niihin, jotka ei voi omaa satoa keräillä edes parvekkeelta. Vesi kielellä siis lueskelen ja toivon, että ehkä ensi vuonna minäkin löydyn jonkun sortin marjapuskasta joka on kotimaisemissa..

Neferi kirjoitti...

Kuulostaa suorastaan hengästyttävältä...

Suunnittelin juuri eilen vadelmien istuttamista, monta vuotta oltukin ilman puskia :)

Ihalaiska kirjoitti...

No huh huh, on sulla siellä hommat ;-) Kyllä minäkin säilön, mutta en ihan urakalla ...

Pirjo kirjoitti...

Oot ollut tosi ahkera! Minäkin mielelläni keräilisin satoa, mutta ei ole sitä omaa pihaa..