lauantai 23. huhtikuuta 2011

Keittiötarhan kevätilme


Puuhastelin eilen koko päivän keittiötarhassa. Aurinko lämmitti, linnut tsirpittivät ja kissat sekä mies osallistuivat tomerasti hommiin. Kyllä olikin leppoisaa ja mukavaa. Päivän tuloksena sain jonkinmoisen osan keittiötarhaa jo kevätkuntoon. Keräsin rikkaruohojen alut pois, ropsauttelin kanankakkaa ja puutuhkaa ja kärräsin kuormatolkulla uutta multaa lavoihin. Lavoissa on paljon kompostia pohjilla, joten pikkuhiljaa kompostin palaessa pinta painuu. Lämpöpenkit harsokatolla on kyllä tosi oivallinen juttu. Ne nopeuttaa kasvunalkua, pidentää kasvukautta ja kasvikset senkun vaan olla möllöttävät tyytyväisinä niissä harson alla. Ötökät ei pääse tihutöihin ja kosteus pysyy tasaisempana. Niittailin harsot lavojen mittaisiin rimoihin kiinni(reilusti pussille) ja sitten toisen riman kiinni lavaan. Toiselle naulasin ja väänsin pari pitkää naulaa koukuiksi vastakkaiseen laitaan, joten harso on helppo nostaa.


Muovihuone oli jo täällä, kun muutimme. Heppoisen oloisen rakennelman näköiseksi se on kestänyt pellonlaidassa mahdottoman hyvin. Viime vuonna uusittiin muutamasta kohtaa muoveja, muuten on saanut vaan rauhassa kasvatella chilejä, paprikoita, tomaatteja, kurkkuja, munakoisoja...
Haaveilen isommasta kasvihuoneesta tai sitten huone nro kakkosesta. Aion vielä tämän kevään nimiin tehdä asialle jotain. Todennäköisesti nikkaroidaan ihan itse se toinen huone.


Laittelin pavuille jo valmiiksi kaaret, tolpat ja ritilän, että muistan sitten istutustohkeissani varmasti sen, miten viljelykierron suunnittelin. Tuo vanha amme kasvarin edessä on tähän asti toiminut kasteluvesialtaana. Nyt oli talvi tehnyt sille tepposet ja pohjasta oli lohjennut isoja paloja. Eipä mitään, täytin sen kompostilla ja mullalla ja istuttaa pläjäytän siihen ehkä kurpitsan tai kesäkurpitsaa tai vaikka avomaankurkkua, ei voi vielä tietää.
Kyllä puutarhassa sitten vaan on ihmisen niin hyvä olla, ihana päivä myyristä huolimatta :)

3 kommenttia:

Neferi kirjoitti...

Juu, puutarha on parasta :). Hauska idea se ammeen käyttö kurpitsan kasvatukseen.

Tintti kirjoitti...

Oletpas ollut ahkera!
Mä keskitynyt kyllä näihin isähommiin vaan :-)

Tarina kirjoitti...

Nyt jäi taatusti kontiainen maan möyrimisessä sinulle kakkoseksi.
Pian on kukkeassa loistossa köökipuutarhasi, odotellaan vaan ihan rauhassa vielä kotvanen.
Pirteää päivää!