perjantai 25. helmikuuta 2011

Tiskipöydällä kukkii


Olihan se minunkin tehtävä muutama bambulankainen tiskirätti. Tämän suloisen tiskikukan mallin ja ohjeen löysin Tintin blogista. Siellä onkin tainnut käydä aikamoinen kuhina tämän ohjeen kimpussa :)
Neuloin tiskikukat HjerteGarnin Bommix Bamboo langalla, jossa on 70% bambua ja loput puuvillaa.
Lankaa kului per rätti n 35g.

Katsotaan nyt sitten, miten nämä pyyhkivät, moni kyllä kehuu näiden ylivertaisuutta "ostorätteihin" verrattuna. No, voisi ainakin kuvitella näiden olevan ekologisesti kestävämpi vaihtoehto.

torstai 24. helmikuuta 2011

Saunakamari ja lasikuisti

Olen pyhästi luvannut, lähinnä itselleni, että tämän kevään nimiin saan lasikuistimme oleilukuntoon. Nyt se toimii hävettävästi vain rompevarastona. Lasikuisti olisi tämän talon paraatiovi, mutta tällä hetkellä sisäänkäynti tapahtuu romuvuoresta johtuen sivuovesta... Kävin napsimassa muutaman kuvan pihasaunan kamarista, sillä aion olla tyylille(tai tyylittömyydelle, miten kukakin sen näkee) jotakuinkin uskollinen. Saunakamari saa loppusilauksensa, kun kelit sallivat muuraus- ja maalaushommat.




















Lasikuisti mielessä väikkyen olen poiminut kirppareilta mieluisia kankaanpaloja, joita sitten on kertynytkin jo kertakaikkisen riittävä määrä. Keräsin kankaat yhteen kasaan näkösälle, jotta ompeluinspiksen iskiessä muistan, minkä kimpussa on puuhasteltava.

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Pölyt pois puutarhakirjoista

Sain listattua jatkuvasti lisääntyvät puutarha- ja pihakirjani kirjasto-sivulle. Viime aikoina olen lukenut vain opintoihin liittyviä puutarhakirjoja, joten nyt koin monta mukavaa ainiin-hetkeä listatessani näitä muitakin kirjoja. Moni kirja on kulkeutunut minulle perintönä, toki paljon olen tehnyt myös kirpputori- ja huutonet-löytöjä. Tässähän kävi tietysti niin, että tunteja vierähti huomaamatta, kun piti selata kirjaa jos toistakin ja unohtua lukemaan niitä sieltä ja täältä :) Kirjat merkitsevät minulle paljon, enkä osaa sanoin kuvata sitä hyvänolontunnetta, jonka koen kirjojen yhteydessä. Sellainen määrä tiedon ja kokemuksen virtaa paperin rapinalla säestettynä, kun hiukan raottaa kansia...

perjantai 18. helmikuuta 2011

Luentoja ja kasvun ihmeitä

Eilen oli koululla luentopäivä ja voitteko uskoa, toisena luennoitsijana oli the Pentti Alanko! Tunsin, että minua suorastaan hemmoteltiin, kun pääsin kuulemaan livenä hänen ajatuksiaan. Jos nimi ei jollekulle sano sen enempää, niin tässä kustannusosakeyhtiö Tammen kirjailijaesittely: Pentti Alanko on maa- ja metsätieteen maisteri ja hortonomi. Hän on Suomen tunnetuin ja tuotteliain puutarhakirjailija; teoksia on ilmestynyt kymmeniä. Alanko on toiminut suomalaisena asiantuntijana ja tarkistajana lukuisissa käännösteoksissa, ja hän on myös itse suomentanut alan kirjallisuutta. Pentti Alanko on toiminut Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurina sekä tutkijana ja yliassistenttina Helsingin yliopiston puutarhatieteen laitoksella. Nykyään hän luennoi mm. Teknillisessä korkeakoulussa, Helsingin yliopiston soveltavan biologian laitoksella ja Avoimessa yliopistossa.

Luento aikaansai lukuisia ideoita ja ahaa-elämyksiä, jotka nyt kuhisten kompastelevat ajukopassani :)
Kasvun ihmeen koin jälleen, kun menin aamulla supsuttelemaan sumupullolla esikasvatushyllyjen purkkeja. Piskuisen hennot mukulasellerin alut pönöttivät suorastaan liikuttavan päättäväisinä laatikossaan. Oli pakko ikuistaa nämä liikkikset tänne :)

tiistai 15. helmikuuta 2011

Mustikkaiset polvekesukat

Näitä polvekeraitasukkia näkee monessa blogissa ja nyt minullakin on sellaiset! Viimeisen sysäyksen antoi Heivatut kudelmat-blogi ihanalla sukkakuvallaan :)
Ehdin aloittamaan nämä sukat mustikalla ennenkuin innostuin vääntämään mummoja samasta langasta. Nyt meinaa mummoilta loppua lanka, joten kierre lankaostoissa on jälleen saatu aikaan. Kokeilin, josko tekisin peittoon osan yksivärisiä lappuja, mutta ei se miellyttänyt silmää. Mustikkaa on siis koitettava jostain löytää lisää. Mummopeitto valmistuu minulta hitaammin, kuin odotin. Voipi olla ettei se ikinä ehdi alkuperäiseen tarkoitukseensa ja toisaalta, voipi olla, ettei peitosta tule sellaiseta, kuin tilkkurekka vastaanottaa. Luova kokeilu kun nostaa taas päätään :)
Alla mummojen kokoontumisajon alkua.

maanantai 14. helmikuuta 2011

Yrttistä ystävänpäivää

Laitoin kolme tämän hetkistä suosikkiyrttiäni itämään näin ystävänpäivän kunniaksi. Ehdoton ykköseni ja viimevuotinen uusi tuttavuuteni on talvikynteli(oik), joka menee meillä melkein ruokaan kuin ruokaan. Laitoin sitä viime vuonna vain vähän kokeiluun ja nyt sitten kylvinkin sekä edellisvuoden pussin jämät että kokonaisen toisenkin pussin :) Talvikynteli on monivuotinen, joten nyt jännään, miten se talvehtii isossa ruukussa kellarissa. Tänä vuonna aion laittaa sitä kasvamaan sekä suoraan maahan että ruukkuihin. Tulee sitten testattua talvehtiminen avomaallakin.
Yrttiselleri(vas) on niinikään löytänyt tiensä maustehyllyymme ja on mitä mainioin keitto- ja pataruokamauste. Tänä vuonna kylvin sitäkin enmmän kuin aikaisemmin, sillä harmittavasti se on jo loppu varastostani. Kolmas kiva mauste on sitten kumina, josta meillä käytetään niin lehtiä kuin "siemeniäkin".
Yrttistä ystävänpäivää, ystävät :)

lauantai 12. helmikuuta 2011

Lankojen ostamattaolemisen vaikeus


Jos ihmisellä on kotona hyllykaupalla lankoja, niin voisi kuvitella, ettei niitä tarvitsisi jatkuvasti hankkia lisää. En pysty pienimmässäkään ruokakaupassa olla etsimättä lankahyllyä ja silmäillä sen tarjontaa, tavarataloista puhumattakaan. Alekorien kohdalla iskeytyy käsijarrujumi, kunnes koko kori on pengottu pohjia myöten. Useimmiten, ei kuitenkaan ihan joka kerta(!) ostoskärryyn muutama lankakerä vierähtää.

Tänään olinkin sitten ihan vartavasten asialla. Päätin kokeilla, josko lankojen ostohimo tyydyttyisi joksikin aikaa, kun menisin oikein kunnon lankakauppaan serious-shoppaamaan. Kurvasin siis Tampereen Lankamaailmaan ja sukeltelin sydämeni kyllyydestä alekoreihin :)
Etukäteen olin päättänyt ostaa kuukauden lanka- alennuksesta näitä Eco-villalankoja, kaikki muu oli riemastuttavaa heräteosteskelua. Alla oleva kuva kertokoon osatotuuden, laitoin siihen malliksi muutamia keriä/merkki, joita kotiin tuli tällä kertaa kannettua. Langat vaan on niin ihania ja niitä vaan pitää olla riittävästi, kun inspis uuteen työhön iskee aikaa ja paikkaa katsomatta :)

perjantai 11. helmikuuta 2011

Opinto "mummoja"

Tiivis ja mahdottoman mielenkiintoinen lähiopiskeluviikko on päättynyt. Oikein harmittaa, miten vikkelästi viikko taas hujahti innostavien opintojen parissa. Tältä jaksolta jo sitten saatiinkin huomattava määrä kotona perehdyttäviä asiakokonaisuuksia, tehtäviä ja selvitettävää, joten opiskeltava materiaali ei lopu ainakaan heti kättelyssä :)
Katselin maanantaina liki kateellisena, kun luokkakaverini virkkasi mummoja, eikä minulla ollut päähän edes pälkähtänyt ottaa käsityötä mukaan! Tiistaista eteenpäin mummopino kasvoi myös minun pulpetillani. Kolmen päivän tuotos oli 50 kpl.

Lankahyllyssä on työn alle pääsyä odotellut jo jonkin aikaa muutama Novitan Marjaretki mustikka-kerä. Marjaretkestä syntyi hauskan ja erilaisen näköisiä mosaiikki-mummoja. Koska lankaa ei ollut huimaa määrää, niin teen tähän peittoprojektiin vielä lappuja noilla mustikan eri väreillä, ehkä jopa yksivärisinä, saa nähdä.

maanantai 7. helmikuuta 2011

Vihanneshommia kotona ja koulussa

Perus vihannespaprika
apple green munakoiso
Sunnuntai oli jälleen kylvöpäivä. Aurinko kurkisteli satunnaisesti pilviharson lomasta hymyillen lempeästi puuhasteluilleni.

Laitoin esikasvamaan paria paprikalajiketta, munakoisot sekä mukulasellerit. Tammikuussa kylvämistäni chileistä oli itänyt peräti 80%. Aika huimaa, sillä kaikki siemenet olivat ylivuotisia ja vanhempia. No hyvä, että joskus yllättyy näinkin päin.

Pusztagold paprika
 mukulaselleri


Opiskelussa käynnistyi tänään toinen lähiviikko ja uutena aineena aloitettiin avomaan vihannestuotannon perusteet. Olipa mukava nähdä "oma" porukkansa, eli luokkakaverini. Aikuisopiskelijoilla tuntuu  motivaatio olevan aivan omalla tasollaan, joten tunneilla syntyy paljon hyväntasoista keskustelua. Että minä nautin tästä opiskeluhommasta ja hyvästä opiskeluporukasta, loistavista opettajista puhumattakaan. Jotenkin kouluajoilta on jäänyt mieleen vaan niitä vähemmän mukavia opettajia, mistä lienee johtunut :)

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2332741/kun-itse-tekee-niin-saa-mita-sattuu?claim=mmwf49xteqb">Seuraa blogiani 

tiistai 1. helmikuuta 2011

Nyt se taas alkaa

Lainaan heti alkuun hyvää ystävääni: voieivoieivoieivoieivoiei. Ihana aurinko paljasti tänä aamuna pikku-chilien hentoisen vihreät olemukset. Jotakuinkin puolet kylvetyistä siemenistä päätti näköjään ottaa yhteislähdön tähän vuoteen. Tämähän tietää sitä, että kaikenmullistava esikasvatuskaaos alkaa aivan tuotapikaa, siitä alun voieit. Joka taso ja hylly pursuaa kippokuppeja ja höpsölle esikasvattajajalle kasvaa suihkepullo käteen seuraaviksi kuukausiksi :)



Otin pari kuvaa pellavaisen haarukkaliivin alkutaipaleesta. Kyllä noita pötköjä syntyy, kunhan muistaa ottaa haarukan käteen aina alas istahtaessaan. Päätin yhdistää pötköt(tosi ammattimainen termi, tiedän, mutta en keksi parempaakaan) vetäen reunalenkkejä vuorotellen toistensa lomitse. Näyttää ihan kivalta. Heräteostoksena hankin kukkalaitteen, jolla väkersin jo samoista
langoista parit kukkaset, ehkä nekin pääsevät tähän liivi-yritelmään mukaan, ei voi vielä tietää.